Коршівська громада

Івано-Франківська область, Коломийський район

Погашення податкового боргу

Дата: 02.02.2021 14:42
Кількість переглядів: 754

10.12.2020 року набрав чинності Закон України «Про внесення змін до Податкового кодексу України та інших законів України щодо соціальної підтримки платників податків на період здійснення обмежувальних протиепідемічних заходів, запроваджених з метою запобігання поширенню на території України гострої респіраторної хвороби COVID-19, спричиненої коронавірусом SARS-CoV-2» від 04.12.2020 р. № 1072-ІХ (далі – Закон № 1072). Державна податкова служба України у своєму Інформаційному листі № 17  надало роз’яснення з питань щодо послаблення для врегулювання податкового боргу платників податків. А саме:

1. Збільшення мінімального порогу суми податкового боргу, до якої не застосовують заходи стягнення

З якої суми податкового боргу органи ДПС будуть застосовувати заходи стягнення?

Законом № 1072 збільшено суму податкового боргу, відносно якої застосовуються заходи стягнення з 60 нмдг (1020 грн) до 180 нмдг (3060 грн). У разі, якщо сума податкового боргу не буде перевищувати 3060 грн, податківці не будуть направляти боржнику податкові вимоги та застосовувати заходи стягнення, а також не будуть передавати майно боржників в податкову заставу.

2. Списання незначних сум податкового боргу

Яка сума податкового боргу підпадає під списання?

Списанню підлягає податковий борг (у т. ч. штрафні санкції і пеня) платника податків, сукупний розмір якого за усіма податками і зборами не перевищує 3060 грн (включно), що обліковувався станом на 1 листопада 2020 року та залишився несплаченим/ непогашеним станом на дату списання такого боргу.

Водночас, не підлягає списанню податковий борг з податків та зборів, які відповідно до законодавства справляються у зв’язку із ввезенням (пересиланням) товарів на митну територію України або територію вільної митної зони або вивезенням (пересиланням) товарів з митної території України або території вільної митної зони, а також податковий борг осіб, на яких поширюються судові процедури, визначені Кодексом України з процедур банкрутства.

  • Чи підпадає під списання заборгованість зі сплати ЄСВ, що не перевищує 3060 грн?

Заборгованість зі сплати ЄСВ не підпадає під списання згідно з нормою п. 2-4 підрозд. 10 розд. ХХ ПКУ (зі змінами, внесеними Законом № 1072), однак частина заборгованості зі сплати єдиного внеску може бути списана згідно з нормою п. 9-15 розд. VІІІ Закону про ЄСВ, до якого внесено зміни, описані вище.

  • Чи підпадає під списання податковий борг громадянина до 3060 грн?

Так. Під дію Закону № 1072 підпадають усі категорії платників податків, крім осіб, на яких поширюються судові процедури, визначені Кодексом України з процедур банкрутства, та осіб, які мають податковий борг з митних платежів.

  • Чи потрібно платникам податків подавати до ДПС заяву на списання податкового боргу до 3060 грн?

Ні. Заява не подається, оскільки списання здійснюється контролюючим органом одноразово та одночасно усім платникам податків, сукупна сума податкового боргу яких станом на 1 листопада 2020 року не перевищувала 3060 грн (включно) та залишилась непогашеною на дату такого списання.

  • Як платнику податків дізнатись про списання йому податкового боргу?

Інформацію про списання податкового боргу платник податків може отримати в приватній частині Електронного кабінету. В доступній для перегляду платнику податків інформації про стан розрахунків з податків та зборів буде відображена сума списання із посиланням на Закон № 1072. А також інформацію про таке списання буде оприлюднено на вебпорталі ДПС.

Крім того, інформація про проведене списання надаватиметься платнику податків у разі його звернення до контролюючого органу із відповідним запитом.

  • Чи звільняється майно платника податків з-під податкової застави та відкликаються виконавчі документи у разі проведення списання податкового боргу до 3060 грн?

Так. Після проведення списання податкового боргу майно платника податків звільняється з-під податкової застави та виключається з відповідних державних реєстрів. Також інформація про списані суми передається до органів Державної виконавчої служби для закриття виконавчих проваджень.

3. Відстрочення податкового боргу, загальна сума якого не перевищує 6800 грн

  • Кому може бути надано відстрочення податкового боргу у сумі до 6800 грн?

Відстрочення податкового боргу надається платникам податків – фізичним особам, у т. ч. самозайнятим особам, що станом на 1 грудня 2020 року мали загальний розмір податкового боргу (у т. ч. штрафні санкції, пеня та проценти за користування розстроченням/відстроченням) у сумі, що не перевищує 6 800 грн.

  • Що необхідно зробити платнику податків, щоб отримати таке відстрочення?

Платнику податків необхідно звернутись з відповідною заявою довільної форми до контролюючого органу, де обліковується такий податковий борг. Зазначену заяву платник податків може подано як у паперовому вигляді (особисто звернувшись до контролюючого органу або надіславши листа), так і в електронному вигляді через приватну частину Електронного кабінету.

У разі якщо загальна сума податкового боргу станом на 1 грудня 2020 року перевищує 6800 грн або із заявою звернувся платник податків, що не підпадає під дію Закону № 1072, контролюючий орган надсилає такому платнику податків у місячний строк відмову у наданні відстрочення у довільній формі.

  • Чи потрібно для отримання відстрочки подавати додаткові документи, крім заяви?

Ні. Ніяких додаткових документів подавати не потрібно. Це відстрочення буде здійснюватись без укладання окремого договору із платником податків, адже у п. 1-2 підрозд. 10 розд. ХХ «Перехідні положення» ПКУ, прямо передбачено, що норми ст. 100ПКУ для цього випадку не застосовуються.

  • Чи може платник податків достроково сплатити відстрочену до 29.12.2021 р. суму податкового боргу?

Так. При цьому платник податків повідомляє контролюючий орган про таку дострокову сплату шляхом надсилання листа у довільній формі.

  • Чи є таке відстрочення оплатним?

Ні. Відстрочення надається без нарахування процентів за користування відстроченням.

  • Чи нараховуються штрафні санкції та пеня платникам податків, які скористаються можливістю відстрочення податкового боргу?

У разі погашення платником податків повної суми відстроченого податкового боргу не пізніше визначеного строку (29 грудня 2021 року) штрафні санкції і пеня на такі сплачені відстрочені суми не застосовуються та не нараховуються.

Водночас, у випадку непогашення платником податків повної суми відстроченого податкового боргу до настання визначеного строку або погашення її після 29 грудня 2021 року штрафні санкції і пеня на відстрочені суми, що залишаться непогашеними, будуть нараховуватися у загальному порядку згідно з вимогами ПКУ.

4. Прощення фінансових санкцій за умови сплати основної суми податкового боргу

  • На кого розповсюджується норма п.2-3 підрозд.10 розділу ХХ ПКУ, відповідно до Закону № 1072 і як нею скористатись?

Норма розповсюджується на платників податків, що станом на 1 листопада 2020 року мають податковий борг, за виключенням:

  • ВПП, що відповідають критеріям, визначеним пп. 14.1.24 ПКУ;

  • осіб, на яких поширюються судові процедури, визначені Кодексом України з процедур банкрутства;

  • осіб, відносно яких наявні судові рішення, що набрали законної сили, якими розстрочено (відстрочено) стягнення податкового боргу;

  • банків, на які поширюються норми Закону України «Про систему гарантування вкладів фізичних осіб»;

  • осіб, які мають податковий борг з митних платежів;

  • осіб, які мають заборгованість зі сплати санкцій за порушення законодавства у сфері зовнішньоекономічної діяльності та пені.

Платнику податків, який бажає скористатись нормами п. 2-3 підрозд. 10 розд. ХХ «Перехідні положення» ПКУ необхідно звернутись до контролюючого органу за місцем обліку його податкового боргу із заявою в довільній формі про такий намір.

  • За якої умови будуть списані штрафні санкції та пеня?

Штрафні санкції та пеня будуть списані, якщо:

  • основна частина податкового боргу (без штрафних санкцій, пені, крім несплачених процентів за користування розстроченням/відстроченням) погашена платником податків грошовими коштами;

  • це погашення здійснене протягом шести місяців з дня набрання чинності Законом №1072 (тобто, з грудня 2020 року до червня 2021 року включно);

  • платник податків забезпечує своєчасну і у повному обсязі сплату поточних податкових зобов’язань із загальнодержавних та місцевих податків.

  • Чи застосовуються у такому випадку норми п. 87.9 ПКУ щодо черговості зарахування платежів?

Так. Черговість зарахування коштів, що сплачує такий платник податків, у рахунок погашення податкового боргу, визначена п. 87.9ПКУ, застосовується.

Отже, платник податків має бути зацікавлений в найшвидшому погашенні основної суми податкового боргу, щоб якомога більша сума штрафних санкцій та пені була списана.

  • За якої умови будуть списані штрафні санкції та пеня?

У разі виконання всіх умов п. 2-3 підрозд. 10 розд. ХХ «Перехідні положення» ПКУ, розрахунки проведено у термін до червня 2021 року (включно) – штрафні санкції і пеня, у зв’язку зі сплатою такого податкового боргу, не підлягають застосуванню та нарахуванню.


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Результати опитування

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь