Коршівська громада

Івано-Франківська область, Коломийський район

Термінове сигналізаційне повідомлення про шкідливість медведки (капустянки)

Дата: 25.05.2021 08:17
Кількість переглядів: 994

Термінове сигналізаційне повідомлення

 

Про шкідливість

медведки (капустянки)

 

Агрокліматичні умови першої та другої декади травня, характеризувалися різкими перепадами температур та підвищеною вологістю повітря.

Проте, достатня кількість опадів позитивно впливає на висадку розсади у відкритий ґрунт. В таких ситуаціях завдання убезпечити оздоровлення рослин та захистити їх від поїдання шкідниками є доволі складним. Серед багатьох  шкідників, великої шкоди завдає медведка звичайна. Пошкоджує фактично всі овочеві, кормові культури, найбільше заселяє городи та дачні ділянки. Вони виїдають висіяне насіння, підгризають коріння, у коренеплодах овочевих культур і бульбах картоплі, шкідник виїдає великі порожнини.

Медведка веде підземний  спосіб життя і лише інколи з’являється на поверхні. Живиться також багатьма ґрунтовими безхребетними, в тому числі шкідливими комахами та дощовими черв’яками.

Для того, щоб знищити шкідника, зосередьте зусилля не на відловлюванні медведки, а на створенні умов, несприятливих для її розмноження. Для цього в період яйцекладки (закінчення травня – початок червня) двічі-тричі розпушують грунт на глибину 10-15 см. Обов’язково зруйнуйте відкриті нори та знайдені гнізда. Згубні для шкідника є прополювання та глибоке розпушування. Враховуючи, що прийоми ці трудомісткі і потребують значних фізичних зусиль, поєднайте їх з іншими заходами.

  •  Відлякують шкідника розставлені на ділянках на відстані 1,5 м зелені хвойні гілки, які час від часу замінюють на свіжі, а також посіяні або висаджені чорнобривці, хризантеми, контакту з якими медведка уникає .
  •  Для запобігання проникненню капустянки до теплиць та парників довкола них викопують рівчаки глибиною 10-15 см і засипають тонким шаром піску, змоченого гасом або соляркою. Ходи цього шкідника, що ведуть углиб землі, заливають розчином хлорного вапна (50г на 10 л води), при цьому дорослі особини гинуть. 

З хімічних препаратів є готові приманки, які рекомендовані «Переліком пестицидів і агрохімікатів, дозволених до використання в Україні». 

 

Увага!!! При роботі з пестицидами необхідно суворо дотримуватись регламентів застосування препаратів, правил техніки безпеки та санітарно-гігієнічних вимог.

 


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Результати опитування

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь