Коршівська громада

Івано-Франківська область, Коломийський район

До уваги жителів громади!

Дата: 07.04.2022 13:45
Кількість переглядів: 303

             У зв'язку з військовою агресією Російської Федерації проти України, указом Президента України № 64/2022 введено воєнний стан із 05 год.  30 хв. 24.02.2022. Ряд  територіальних громад створили місцеві підрозділи територіальної оборони, які не належать до територіальної оборони ЗСУ, але потребують ділової деревини для будівництва блокпостів.

     При цьому виявлено випадки самовільної заготівлі деревини и захисних лісонасадженнях залізниці без будь-якого погодження з АТ «Укрзалізниця». Ці діяння згідно зі ст. 246 Кримінального кодексу України є незаконними порубками та становлять пряму загрозу перевізному процесу внаслідок можливого падіння дерев на колію, повітряні лінії ЛЕП, ЛЗ тощо. Надалі через такі дії, внаслідок розладу структури насаджень можливі випадки винесення снігу на колію, аж до повного припинення руху поїздів. Також є підстави для подання прокуратурою позовів щодо відшкодування шкоди, завданої лісу внаслідок незаконних рубок (штраф за одне незаконно зрубане дерево, в середньому, складає 5 тис. гри).

         Захисні лісонасадження, що ростуть у смузі відведення залізниць уздовж залізничних колій, виконують багато функцій. Насамперед, це — частина складного колінного господарства залізниць, інженерна споруда, яка захищає земляне полотно від ерозії грунтів, колії від занесення снігом і грунтом під час хуртовин і вітрових стихій, а лінії електропередачі, сигналізації та зв'язку від ні ігрового навантаження. Також насадження захищають прилегле до колії природне середовище від наслідків можливих аварій на залізницях, зменшують територію забруднення внаслідок розливання, розсипання, вивітрювання шкідливих вантажів при цьому та під час перевезення, а також зменшують шумові на вантаження, вбирають шкідливі гази, пил, речовини, що вникають під час перевізного процесу. Насадження створювались за спеціальними схемами посадки для оптимального виконання ними наведених вище захисних функцій.

              Відповідно до пункту 2, пункту 7 постанови Кабінету Міністрів України під 16 травня 2007 р 73З захисні лісонасадження, розташовані у смугах відведення залізниці, належать до категорії захисник лісів. Згідно з п.6 постанови Кабінету Міністрів України від 23 травня 2007р  № 761 для категорій лісів з особливим режимом лісокористування.

             При цьому слід відмітити, що дозволом на спеціальне використання лісових ресурсів державного і місцевого зіткнення с лісорубний квиток, який видається лісокористувачем. Таким чином право на видачу лісорубних квитків та, відповідно, заготівлю деревини мас виключно: лісокористувач - АТ «Укрзалізниця» в особі дистанції захисних лісонасаджень, як спеціалізованого лісогосподарського підрозділу. Також, за повідомленням Державного агентства лісових ресурсів України, отриманим від фахівців Департаменту колії та споруд АТ «Укрзалізниця», державні лісові господарства наразі повністю забезпечують потреби Збройних Сил України в лісопродукції.

 

Фото без опису

 


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Результати опитування

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь