Коршівська громада

Івано-Франківська область, Коломийський район

Правила підбору підходящої роботи в умовах воєнного стану

Дата: 27.07.2022 12:51
Кількість переглядів: 285

Сьогодні дедалі більше українців зіштовхнулися з пошуком нового місця роботи. Як здійснюється підбір підходящої роботи центрами зайнятості в умовах воєнного стану, розповідає Марта Фучко, юристка Коломийського місцевого центру з надання БВПД.

Під час воєнного стану діють нові правила підбору роботи. Згідно з Прикінцевими положеннями Закону України «Про зайнятість» підходящою роботою протягом 30 календарних днів з дня надання статусу зареєстрованого безробітного вважається та робота, яка відповідає його (її) освіті, професії/професіям (спеціальності/спеціальностям), кваліфікації, а також набутому особою за період своєї трудової діяльності досвіду роботи.

Для осіб, які перебувають у статусі зареєстрованого безробітного понад 30 календарних днів, та для осіб, які не мають професії (спеціальності) і вперше шукають роботу пропонуватимуться вакансії, які не потребують кваліфікації (спеціальності), професійної підготовки, або робота, що потребує первинної професійної підготовки, зокрема безпосередньо на робочому місці.

При пошуці роботи вирішальним чинником є заробітна плата, яка пропонується на новому місці роботи. В умовах воєнного стану підходящою для безробітного та особи, яка шукає роботу, вважається робота, яка відповідає рівню заробітної плати залежно від тривалості безробіття.

Для осіб, які перебувають у статусі зареєстрованого безробітного протягом 30 календарних днів з дня надання такого статусу при підборі підходящої роботи враховується заробітна плата у розмірі не нижче розміру заробітної плати (доходу, грошового забезпечення) за останнім місцем роботи (служби).

Якщо особи перебувають у статусі зареєстрованого безробітного понад 30 календарних днів або здійснюють пошук роботи вперше, то під час підбору роботи враховується заробітна плата у розмірі не нижче розміру мінімальної заробітної плати (6500 грн) для роботи на умовах повного робочого часу (дня) для осіб.

Підбір підходящої роботи здійснюється за місцем звернення особи до Центру зайнятості та не обмежується межами адміністративно-територіальної одиниці, в якій особа зареєстрована як безробітний чи звернулася для пошуку роботи. Без згоди особи їй не може пропонуватися робота, яка потребує зміни місця проживання або місця перебування.

Зверніть увагу, що роботодавці, які працевлаштують безробітних з числа внутрішньо переміщених осіб можуть отримати компенсацію витрат на оплату праці таким працівникам у порядку та розмірах, встановлених Кабінетом Міністрів України. Загальна тривалість надання компенсації витрат не може перевищувати двох місяців з дня працевлаштування особи.

Компенсацію витрат надають у розмірі 6500 грн щомісяця за кожну працевлаштовану особу, за яку роботодавець сплачує ЄСВ, на період воєнного часу та протягом 30 календарних днів після його скасування або припинення.

Для отримання компенсації роботодавець, не раніше, ніж через п’ять календарних днів після працевлаштування ВПО, подає заяву про компенсацію витрат за своїм місцезнаходженням до міського, районного, міськрайонного, центру зайнятості або філії регіонального центру зайнятості:

  • в електронній формі – через Єдиний державний вебпортал електронних послуг;
  • в паперовій формі – особисто під час відвідування або на адресу електронної пошти відповідного центру зайнятості.

 

Нагадаємо, що для отримання правових консультацій Ви можете звернутися до Коломийського місцевого центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги, що знаходиться за адресою: м. Коломия, вул. Міцкевича, 8, тел. (03433) 4-63-76.

Фото без опису

 


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Результати опитування

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь