Особливості оздоровлення та відпочинку дітей на Прикарпатті в осінньо-зимовий період 2022-2023 років
Головне управління Держпродспоживслужби в Івано-Франківській області інформує, що після завершення літньої оздоровчої компанії 2022 року 4 заклади оздоровлення та відпочинку дітей Прикарпаття продовжили свою роботу, а саме:
- дитячий заклад санаторного типу лікувально-оздоровчий комплекс «Верховина»
(смт. Верховина);
- дитячий заклад санаторного типу лікувально-оздоровчий комплекс «Карпатські зорі» (м. Косів);
- ТзОВ «Позаміський заклад оздоровлення та відпочинку «Делюкс-Кідс-Карпати»
(с. Татарів);
- дитячий заклад оздоровлення та відпочинку ПП «Сонячні Карпати»
(с. Красноїлля Верховинського району).
Вказані заклади призначені для цілорічного функціонування і надалі продовжують надавати послуги оздоровлення та відпочинку дітям з центральних та східних регіонів України.
Всі ці заклади розташовані у мальовничій гірській місцевості, входять до державного реєстру майнових об’єктів дитячих закладів оздоровлення та відпочинку в Івано-Франківській області та мають відповідні кваліфікаційні категорії.
Всього за період з вересня 2022 року до 25 січня 2023 року в дитячих закладах області перебувало 2214 дітей, із них: 1420-оздоровлювались,794-відпочивали. Тривалість оздоровчої зміни-21 день, відпочинкової-14 днів.
Основним завданням під час проведення оздоровлення дітей є створення для них належних умов для безпечного перебування та харчування. Перебуваючи на оздоровленні чи відпочинку, діти забезпечені повноцінним та збалансованим 5-тиразовим харчуванням. Харчування здійснюється відповідно до постанови КМ України від 24.03.2021р. № 305 «Про затвердження норм та Порядку організації харчування у закладах освіти та дитячих закладах оздоровлення та відпочинку». Згідно з Постановою, відповідальними особами за харчування дітей у закладі, розробляється 4-х тижневе примірне сезонне меню, яке погоджується територіальним органом Держпродспоживслужби в Івано-Франківській області.
З метою забезпечення дотримання вимог санітарного законодавства та законодавства про безпечність та якість харчових продуктів, попередження виникнення спалахів групових інфекційних захворювань та харчових отруєнь у закладах оздоровлення та відпочинку дітей, які функціонували в літній період та продовжують свою діяльність протягом цілого року, Головним управлінням Держпродспоживслужби в Івано-Франківській області 1 раз в зміну проводяться моніторингові дослідження. Під час моніторингу проводиться відбір проб питної води за бактеріологічними та санітарно-хімічними показниками, а також відбір готових страв на бактеріологічне забруднення та змиви з обладнання, одягу та рук працівників.
В області під час проведення оздоровлення дітей в осінньо-зимовий період 2022-2023 років спалахи групових інфекційних захворювань та харчових отруєнь не реєструвалися.