Коршівська громада

Івано-Франківська область, Коломийський район

Ранні овочі – як вберегти  себе від отруєнь?

Дата: 01.05.2023 14:35
Кількість переглядів: 101

 

На ринку вже вдосталь свіжої молодої городини – редиска, капуста, огірки, помідори. Така кількість ранніх овочів радує око, але вони не завжди корисні для організму. Однак слід бути обережними – процес дозрівання ранніх овочів зазвичай прискорюють нітратними добривами. А надлишок нітратів в організмі людини може спричинити отруєння. Це не причина відмовлятися від перших весняних овочів, однак слід уважно ставитися до того, що ви купуєте до столу.   

Чим небезпечні “нітратні” овочі для людини? Якщо в організм потрапляє велика кількість нітратів, починається порушення обміну речовин. А це може призвести до отруєння токсинами, появи злоякісних пухлин, порушень діяльності центральної нервової системи, серця, зниження кров’яного тиску. Вони також зменшують кількість йоду, що призводить до збільшення щитовидної залози і порушення її роботи, перешкоджають засвоєнню вітаміну А. До негативного впливу нітратів найбільш чутливі немовлята, які перебувають на грудному вигодовуванні, діти до трьох років, вагітні жінки та особи похилого віку. Їм взагалі забороняється вживати ранні овочі та фрукти, а іншим необхідно споживати їх в міру.

Визначити на око або на смак, чи містить продукт нітрати, неможливо. Купивши овочі, ви зробили лише половину справи. Треба ще вміти правильно їх вживати. Важливо знати, що під час зберігання і приготування їжі, вміст нітратів в овочах може змінюватися. Під час варіння, бланшування, консервування, засолення, очищення та вимочування у воді рівень нітратів в овочах значно знижується.

Як зменшити шкідливий вміст нітратів:

  • перед вживанням і приготуванням ретельно мийте овочі, видаляйте позеленілі частини;
  • після миття замочіть овочі на 15-20 хвилин у холодній воді, злийте воду і замочіть ще раз;
  • потрібно очищати шкірку, а також зрізати плодоніжки і хвостики;
  • стебла зелені (петрушка, кріп та інше) накопичують більше нітратів, ніж гілочки, тому їх вживати в їжу не рекомендується;
  • при тепловій обробці рівень нітратів знижується на 60-80%, але відвар рекомендується злити;
  • не зберігайте овочі довго навіть у холодильнику – при зміні температури і довгому зберіганні нітрати швидко перетворюються на нітрити.
  • готуйте на один раз і, ні в якому разі, не зберігайте нарізані овочі і салати в холодильнику.

    Запам'ятайте, що найсвіжіші овочі мають термін зберігання від 5 до 10 днів. А тому не купуйте більше, ніж можете спожити в цей час.

   Заради Вашого здоров’я не нехтуйте корисними порадами!

Зав. відділення епідеміологічного нагляду (спостереження)                                                                          та профілактики неінфекційних захворювань                                                                       Коломийського районного відділу                                                                                                               ДУ «Івано-Франківський ОЦКПХ МОЗ»                                            Василь КОЗОВИЙ

 

Фото без опису


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Результати опитування

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь