Коршівська громада

Івано-Франківська область, Коломийський район

Законодавчі зміни щодо терміну відпустки для військовослужбовців

Дата: 26.07.2023 13:53
Кількість переглядів: 120

30 червня 2023 року набрав чинності Закон України № 3161-IX «Про зміни до законодавства щодо проходження військової служби під час дії воєнного стану». Даний закон змінює термін, на який військовослужбовець може йти у відпустку та розміри додаткових виплат військовослужбовцям.

 Згідно із Законом, термін, на який військовослужбовець може йти у відпустку, збільшено до 30 діб на рік.  Також Законом передбачено, що  відпустка буде надаватись частинами, не більше 15 календарних днів. Мінімальна тривалість відпустки не встановлена.

        Однак, ті військовослужбовці, які використали 10 діб основної щорічної відпустки до набрання чинності даного Закону, мають право ще на 20 діб відпустки до кінця календарного року. Кожна із частин відпусток надається без урахування часу, необхідного для проїзду в межах України до місця проведення відпустки та назад, але не більше двох діб в один кінець.

        Військовослужбовцям також, крім зазначених 30 діб, може надаватися відпустка за сімейними обставинами терміном до 10 днів без урахування часу, необхідного для проїзду в межах України до місця проведення відпустки та назад, але не більше двох діб в один кінець.

        Варто відмітити, що невикористана відпустка в поточному році не переноситься на наступний рік. При цьому, за невикористану відпустку передбачено нарахування компенсації при звільненні з військової служби.

        Закон передбачає наступні  розміри додаткових виплат військовослужбовцям:

  • пораненим, які перебувають на лікуванні, полоненим, безвісно відсутнім, інтернованим, загиблим - по 100 000 гривень;

 

  • військовослужбовцям, які беруть безпосередню участь у бойових діях та виконують інші визначені завдання - від 30000 до 100000 гривень;

 

  • військовослужбовцям строкової військової служби - 6000 гривень;
  • курсантам - 2350 гривень.

         Окрім того, Законом передбачено, що  поранені  військовослужбовці, визнані  непридатними до військової служби і зараховані в розпорядження відповідних командирів, отримуватимуть два місяці виплати за останньою займаною посадою, з 3-го місяця до завершення дії розпорядження – додаткову виплату 20 100 грн.

   Таким чином, дані відпустки надаватимуться за умови одночасної відсутності не більше 30 відсотків загальної чисельності військовослужбовців певної категорії відповідного підрозділу.

Для отримання юридичної консультації з приводу отримання виплат чи відпустки для військовослужбовців та з інших питань правового характеру є можливість звернення до контактного центру системи БПД за єдиним номером:

0 800 213 103 - (безкоштовні дзвінки на території України).

 

Роз′яснення надано головним юристом  сектору «Косівське бюро правової допомоги» відділу безоплатної правової допомоги Коломийського  місцевого центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги – Наталією Рокіщук

 


Фото без опису


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Результати опитування

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь