Коршівська громада

Івано-Франківська область, Коломийський район

Послуги для ВПО від служби зайнятості

Дата: 06.10.2023 11:08
Кількість переглядів: 47

Коломийська філія Івано-Франківського обласного центру зайнятості (далі – філія) долучилася до проведення інформаційної кампанії «Робота для ВПО: ти потрібен», ініційованої Міністерством з питань реінтеграції тимчасово окупованих територій України, яка триватиме з 1 вересня по 1 листопада 2023 року. Мета – збільшити кількість працевлаштованих ВПО. 

Державна служба зайнятості  пропонує активні програми сприяння зайнятості, а також низку сервісів, за допомогою яких можна отримати послуги без реєстрації безробітним. Таким чином, зокрема, можна здійснювати підбір роботи, отримати профорієнтаційні послуги, ваучер на навчання, мікрогрант на бізнес тощо.

Послуги з працевлаштування

Внутрішні переселенці можуть самостійно переглядати актуальні пропозиції за допомогою Єдиного порталу вакансій, який акумулює вакансії державної служби зайнятості та 6-ти провідних сайтів з пошуку роботи і на якому щодня розміщується близько 230 тис. вакансій. Також ця послуга доступна через чат-боти у Telegram  та Viber 

 

Можливість отримати ваучер

ВПО, які не зареєстровані у службі зайнятості як безробітні, мають професійну-технічну  чи  вищу освіту, не проходили протягом останніх 3-х років професійне навчання за кошти страхового фонду, можуть одноразово отримати від служби зайнятості ваучер на навчання та підвищити свій професійний рівень. Це документ, за допомогою якого повністю або частково оплачується вартість навчання у закладах освіти. За ваучером можна здобути як робітничу професію, так і вищу освіту або підвищити кваліфікацію за затвердженим Мінекономіки переліком із 123 професій та спеціальностей. 

 

Суспільно корисні роботи

Філія залучає безробітних до виконання суспільно корисних робіт, а саме: плетіння маскувальних сіток для ЗСУ, ліквідація стихійних сміттєзвалищ та облаштування полігонів твердих побутових відходів, тощо. Заробітна плата за таку роботу ˗ не менше мінімальної (6700 грн).

Надання грантів для створення або розвитку бізнесу

У рамках проекту «єРобота» служба зайнятості супроводжує дві грантові програми, якими можуть скористатися у тому числі ВПО

Так, за програмою  «Власна справа» можна отримати мікрогрант від 50 до 250 тис.грн. Ще одна програма  ˗ «Грант для ветеранів», яка стартувала цього року, передбачає надання грантів до 250 тис. грн, до 500 тис. грн та до 1 млн грн. Ключовою вимогою обох програм є створення нових робочих місць. Повернення грантових коштів державі проводиться шляхом  сплати податків і зборів у процесі діяльності підприємця впродовж 3 років.

Механізми підтримки роботодавців за працевлаштування ВПО

Діють 2 компенсаційні програми:

  • компенсація витрат на оплату праці за працевлаштування зареєстрованих безробітних з числа ВПО на умовах строкових трудових договорів і збереження гарантій зайнятості таких осіб протягом періоду, що перевищує тривалість виплат у 2 рази. Максимальний місячний розмір компенсації за кожну працевлаштовану особу з числа ВПО – 13400грн;
  • компенсація витрат на оплату праці за працевлаштування ВПО внаслідок проведення бойових дій під час воєнного стану в Україні. Сума компенсації щомісячно за кожну працевлаштовану особу - 6700 грн. Тривалість виплат - 2 місяці. 

Довідково:

Протягом січня-вересня 2023 р. філія працевлаштувала 78 осіб з числа  ВПО.  Ще 20 громадян, не зареєстрованих у службі зайнятості, отримали ваучер на навчання.  Серед отримувачів мікрогрантів за програмою «Власна справа» є й переселенка, яка займається денним доглядом за дітьми.

Фінансовою підтримкою за працевлаштування безробітних з числа ВПО скористалися 2 роботодавців згідно постанови КМУ № 696 від 08.09.2015 (із змінами).

Компенсацію витрат на оплату праці за працевлаштування ВПО внаслідок проведення бойових дій під час воєнного стану в Україні отримали 34 роботодавці, що прийняли на роботу 44 особи згідно постанови КМУ № 331 від 20.03.2022 (із змінами).

 

Коломийська філія Івано-франківського обласного центру зайнятості

Телефон для довідок: (03433) 37077

Фото без опису


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Результати опитування

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь